joi, 1 martie 2012

De ce nu merge ţara asta cum ar trebui sau cum să nu vezi bârna din cauza paiului

La sfârşitul săptămânii trecute am fost şi eu ca tot omul la piaţă să-mi cumpăr mâncare. De ce la piaţă şi nu în supermarket? Pentru că la piaţă găseşti întotdeauna produse proaspete, pentru că ai de unde alege şi pentru că la piaţă găseşti cel mai bun raport calitate-preţ. Astea sunt criteriile mele „egoiste”. Criteriile „obiective” datorită cărora prefer piaţa oricărui alt magazin ţin de dorinţa de a ajuta ţăranul român care nu primeşte nici un fel de ajutor din partea statului în a-şi creşte animalele sau a-şi planta legumele şi care nu de puţine ori trudeşte în pierdere tocmai din cauza mărfurilor mai ieftine venite din ţări unde agricultura este subvenţionată. Probabil că vă aduceţi aminte de ceea ce s-a întâmplat vara trecută când ţăranii au fost obligaţi să arunce saci întregi cu legume care s-au stricat pentru că nu s-au vândut deşi preţul lor era unul derizoriu (preţul roşiilor undeva la 60 de bani pe kilogram). Cred deasemenea că în pieţe încă mai ai şanse să găseşti ţărani-producători şi nu numai intermediari.
Cu aceste motivaţii în minte m-am îndreptat către una din pieţele bucureştene şi întâmplarea a făcut ca în timp ce aşteptam la una din cozile de la tarabele micilor întreprinzători sibieni să asist la o scenă cretină pe care un “domn” o servea sibienilor pe un ton isteric. Citez din memorie: “Auziţi domnu’, să ştiţi că nu mi-aţi dat bon fiscal şi pentru asta eu am sa va reclam la ANAF. Adică eu cumpăr de la dumneavoastră pentru că vreau să încurajez economia românească şi voi nu-mi daţi bon fiscal? De asta nu merge ţara asta aşa cum trebuie!”.
Probabil ca mi s-ar fi părut ceva normal ca omul sa solicite bon fiscal dacă tonul cu care l-ar fi solicitat ar fi fost altul sau dacă nu ar fi băgat-o pe-aia cu “de-asta nu merge ţara asta cum trebuie”. Probabil că dacă nu ar fi făcut acest lucru nu ar fi reuşit să-mi stârnească repulsia şi indignarea…
De ce repulsie şi indignare? Pentru că sunt sătulă de oameni limitaţi pentru care ţara asta nu merge bine pentru că n-au primit ei bon fiscal la un kil de cârnaţi sau pentru că lumea nu perforează bilet în tramvai… Pentru că probabil domnul cu pricina făcea parte din cei care prin 2010 ar fi fost de acord cu “limitarea evaziunii fiscale din pieţe”, lucru cel puţin idiot din perspectiva mea atâta vreme cât tu ca stat nu-l ajuţi cu nimic pe ţăranul care-şi vinde marfa.
Sunt sătulă de toţi cei care nu văd adevăraţii “tocători de bani”, de cei cărora li se pare că ţării ăsteia îi merge extraordinar de bine, că totul merge uns şi că adevărata problemă o reprezintă biletul de tramvai neperforat de o tanti cu venituri mici sau impozitul de la un kil de cârnaţi…Da, ştiu! “Dacă toată lumea ar gândi ca mine ţara asta s-ar duce de râpă”
Am devenit irascibilă ori de câte ori aud expresia “de-asta nu merge ţara asta bine” pentru că nu ştiu cum se face, dar de fiecare dată când aud această expresie este vorba de câte un “inteligent”, un atotcunoscător care emite judecăţi de valoare aruncând cu noroi în cei mai sărmani oameni. Ţara asta nu merge bine pentru că un om sărac nu a perforat bilet, pentru că o bătrână de la ţară nu dă bon fiscal pe legăturile de pătrunjel, ţara asta nu merge bine din cauza pensionarilor pe care “noi îi ţinem în spate”. Am auzit de nenumărate ori păreri conform cărora toţi pensionarii ar trebui făcuţi pachet şi trimişi la ţară să muncească pământul. Ceea ce le doresc şi lor: să ajungă la bătrâneţe într-o sărăcie lucie, să nu aibă bani să-şi cumpere medicamente dar să fie trimişi de proprii lor copii la ţară să muncească.
Pentru că noi nu vedem niciodată adevăratele probleme şi suntem învăţaţi tot timpul să ne luăm de tot felul de chiţibuşuri.
Da, într-o ţară normală contează ca toată lumea să fie civilizată şi să-şi plătească dările către stat, e normal ca toată lumea să facă acele mici gesturi prin care arată gradul de civilizaţie al ţării, dar de când e România o ţară normală?
Suntem pe locul trei în UE ca şi cotă a TVA-ului deşi când vine vorba de veniturile populaţiei suntem penultimii din UE. Gândiţi-vă că în ţara asta un nou născut care are nevoie de scutece şi haine este plătitor de TVA de 24%. Dar noi nu ne punem întrebarea unde sunt aceşti bani de pe TVA, noi ne punem întrebarea de ce un pieţar nu dă bon fiscal. La noi CAS-ul şi CASS-ul este oprit şi de la angajat şi de la angajator dar în România nu sunt bani de dat în medicină. Plăteşti de două ori dar dacă ai nevoie de o simplă injecţie ţi-o plăteşti singur. La noi taxa de drum este inclusă în preţul benzinei dar o mai plăteşti o dată şi cu vigneta şi cu toate astea autostrăzile noastre sunt praf.
Dar nu, astea sunt lucruri normale, care nu trebuie luate în calcul. La ce bun să-ţi încarci neuronul solitar cu astfel de probleme? Ceea ce trebuie luat în calcul este nenorocitul ăla de bon fiscal la piaţă sau biletul de tramvai al lu’ tanti Vasilica. Că noi suntem oameni “corecţi” până-n măduvă care salvează ţara de nemernicii care vor s-o fure…

Niciun comentariu: